21.12.2022

Vai iespējams elpot… caur taisno zarnu?

Kad Jeila universitātes gastroeenteroloģijas profesoram Kalebam Kellijam recenzēšanai tika atsūtīta zinātniska publikācija par skābekļa terapiju dzīvniekiem, kas ievadīts caur anālo atveri, ārsts ir pasmējies un nospriedis, ka tas ir joks. Tomēr pētījums patiesībā bija pavisam nopietns. 
Japāņu zinātnieki pēdējos gados ir veikuši pētījumu un atklājuši neparastu veidu kā piegādāt organismam skābekli, ievadot to dzīvnieku taisnajā zarnā ar skābekli piesātināta šķidruma klizmu. Viens no pētniekiem Dr. Takanori Takebe šo neparasto pētījumu uzsāka, jo bija spiests vērot savu tēvu, kurš cieta no smagas hroniskas plaušu slimības. Kopš Covid-19 panedēmijas sākuma, kad miljoni cilvēku ir miruši elpošanas nepietiekamības dēļ šādi pētījumi ir kļuvuši ļoti aktuāli. 
Kā parasti ideja tika aizgūt no dzīvnieku pasaules. Dr. Takebe uzzināja, ka tādai zivij kā akmeņgrauzim (Cobitis taenia) piemēt spējas ne tika elpot zem ūdens caur žaunām, bet arī uzpeldot virs ūdens caur muti norīt gaisa malku no kura skābeklis zivs organismā uzsūcas caur zarnu sieniņu. Dažas bruņurupuču sugas var ilgstoši uzturēties dīķī un neiznirt, lai ieelpotu atmosfēras gaisu, bet uzņem to no ūdens caur anaļo atveri. 
Eksperimentāli ievadot skābekli ar šķidra perfluorķīmiska šķīduma palīdzību (2000. gados tika pētīts kā mākslīgais asiņu aizvietotājs) peļu un cūku taisnajā zarnā novēroja skābekļa koncentrācijas palielināšanos asinīs. Dzīvnieki, kas skābekļa trūkuma dēļ nevarēja pārvietoties sāka staigāt un to āda kļuva sārta. Pētnieki nebija gaidījuši, ka ārstēšanas iedarbosies tik labi. Dzīvnieki ļoti ātri atguvās no hipoksijas. 
Tuvākajā laikā ir plānots uzsākt pētījumus cilvēkiem. Dr. Kellijs atzīmē: “Idejas trakums nenozīmē, ka mums tā ir jāatmet … Jābalstās uz zinātniskiem datiem nevis mūsu viscerālām reakcijām”.

Pilnu rakstu The New York Times var izlasīt šeit

Atsauce
Okabe R, Chen-Yoshikawa TF, Yoneyama Y, Kobayashi E, Date H, Takebe T et al. Mammalian enteral ventilation ameliorates respiratory failure. Clin Transl Res Technol Ins 2021; 2(6): 773-783