21.12.2022

Pacientiem ar hronisku obstruktīvu plaušu slimību labi palīdz fiziskie vingrojumi

Hroniska obstruktīva plaušu slimība (HOPS) ir izplatīta hroniska slimība, kas izpaužas ar elpceļu iekaisumu, sašaurināšanos (obstrukciju) un plaušu emfizēmas attīstību. Slimība izpaužas galvenokārt ar elpas trūkumu fiziskas slodzes laikā.
Diemžēl slimības īpatnību dēļ ārstēšanas efektivitāte ir ierobežota. Viena no vērtīgākajām ārstēšanas iespējām ir plaušu rehabilitācija.
Līdz šim labi bija izpētīta īstermiņa (viena, divu gadu garumā) rehabilitācijas kursa efektivitāte. Bija zināms, ka pacienta stāvoklis būtiski uzlabojas, ja pēc sākotnējā rehabilitācijas kursa seko regulāras uzturošas aktivitātes [1].
2021. gada martā franču speciālistu publicētā pētījumā noskaidrojās, ka ilgtermiņa fiziskās rehabilitācijas programma piecu gadu garumā, kas ietver fiziskus vingrinājumus, izglītošanu par dažādiem veselīga dzīvesveida jautājumiem un psiholoģisku atbalstu, būtiski mazina elpas trūkuma sajūtu, uzlabo slodzes izturību un dzīves kvalitāti pacientiem ar HOPS. Īpašu uzlabošanos novēroja pacientiem ar vieglākām slimības formām [2].
Šis nav vienīgais pētījums, kurā pierādīta rehabilitācijas programmas efektivitāte. 
Pulmonoloģiskā rehabilitācija Latvijā ir pieejama nacionālajā veselības centrā “Vaivari”.

Atsauces:

  1. Imamura S, Ingaki T, Terada J et al. Long-term efficacy of pulmonary rehabilitation with home-based or low frequent maintenance programs in patients with chronic obstructive pulmonary disease: a meta-analysis. Ann Palliat Med 2020 Sep;9(5):2606-2615
  2. Blervaque L, Prefaut C, Forthin H et al. Efficacy of a long-term pulmonary rehabilitation maintenance program for COPD patients in a real-life setting: a 5-year cohort study. Respir Res 2021 Mar 10;22(1):79