23.11.2022

Kas ir saules alerģija un kā tā izpaužas?

Saules alerģijas daudzveidīgās izpausmes

Agrā pavasarī vai vasaras sākumā iestājoties karstam un saulainam laikam arvien biežāk mēs novērojam ādas reakcijas no ultravioleto (UV) staru iedarbības. Šo stāvokli sauc par fotosensitivitāti jeb tulkojumā jutību pret gaismu. Izšķir daudzas slimības, kuras izraisa saules gaismas iedarbība. Sākot ar medikamentu izraisītu jutību pret UV stariem, fotokontakta dermatītiem un beidzot ar retām iedzimtām ģenētiskām slimībām [1].

Saules nātrene kā viena no fotosensitivitātes izpausmēm

Viena no retākām formām, kuras vairāki gadījumi ir novēroti arī šogad, ir tā saucamā saules nātrene. Saules nātreni novēro aptuveni 3 cilvēkiem uz 100 000. Iedarbojoties saules gaismai (gaismas viļņu garums 300 – 500 nanometri) uz pacient ādas parādās sarkani, niezi vai dedzināšanu izraisoši izsitumi, kas pārtraucot gaismas iedarbību izzūd minūšu vai stundu laikā. Ja cilvēks nevairās no saules gaismas, tad var attīstīties ģībonis, astmas lēkme vai alerģisks šoks. Saules nātrene būtiski ietekmē pacientu dzīvi, jo cilvēks būtībā ir spiests pastāvīgi slēpties no gaismas (Saite uz ar saules nātreni sirgstoša cilvēka dzīves stāstu). Pie tam, nātrenes parādīšanos uz ādas izraisa ne tikai atrašanās ārpus telpām tiešos saules staros, bet arī atrašanās telpās pie aizvērta loga, ja gaisma nonāk uz ādas caur loga stiklu.

Kā ārstēt saules nātreni?

Pirmkārt, ir visiem iespējamiem līdzekļiem jāvairās no gaismas. Jānēsā platmale, apģērbs, kas nosedz ādu un visas ķermeņa daļas, kā arī jālieto saules aizsargkrēms ar augstu aizsardzības skaitli.
Otrkārt, daļai sirgstošo palīdz zāles ko sauc par antihistamīniem. Diemžēl būs arī tādi pacienti, kam ar šo ārstēšanu nepietiks.
Treškārt, ja ar anhistamīniem neizdodas saniegt vēlamo rezultātu ir pieejami t.s. bioloģiskie līdzekļi jeb imunoglobulīnu E bloķējošas antivielas, kas var palīdzēt pacientiem ar smagākku slimības formu.
Ceturtkārt, iespējama arī t.s. pieradināšana pie saules gaisma, kuru veic apstarojot ādu ar  dažāda viļņu garuma gaismu ģenerējošām lampām.
Diemžēl ar esošām ārstēšanas iespējām ne vienmēr izdodas pacientiem palīdzēt. Neskatoties uz to, ka šī ir reta slimība, tā joprojām var sagādāt problēmas [2].

Atsauces:

  1. Oakley AM, Badri T, Harris BW. Photosensitivity In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan. 2020 Aug 10.
  2. Harris BW, Badri T, Schlessinger J. Solar Urticaria. 2020 Jul 6. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan