23.11.2022

Alerģija pret riekstiem

Rieksti ir ar vērtīgām uzturvielām bagāti produkti. Diemžēl tie diezgan bieži izraisa alerģiskas reakcijas. Pie tam alerģija var izpausties ar smagiem pat dzīvībai bīstamiem simptomiem, tādiem kā augšējo elpceļu tūska, smaga astmas lēkme vai anfilaktiskais (alerģiskais) šoks. Olbaltumi, kas padara pacientu alerģisku, riekstiem ir dažādi. Visbīstamākie ir tā saucamie uzglabāšanas olbaltumi (2S albumīni, 7/8 S globulīni un 11S globulīni) kā arī lazdu riekstos esošie lipīdu transporta proteīni (LTP).
Rieksti aug kokos un tehniski ir koku sēklas. Pie plašāk pazīstamiem riekstiem pieder lazdu rieksti, valrieksti, pistācijas, mandeles, Brazīlijas un Indijas un pekanrieksti. No citiem augļiem tos atšķir ciets ārējais apvalsks. Nevajadzētu sajaukt riekstus ar zemesriekstiem, kas patiesībā ir pākšaugs.
Dažādi rieksti bieži pieder pie radniecīgām dzimtām, tādēļ var novērot krustotās alerģiskās reakcijas. Tomēr ne vienmēr, ja ir alerģija pret kādu vienu riekstu sugu, no uztura ir jāizslēdz visi citi rieksti.
Krustoto alerģisko reakciju esamība vai neesamība ir parādītā attēlā.
Ja ir alerģija pret lazdu riekstiem, tad bieži reakciju izraisīs arī Indijas rieksti, Brazīlijas rieksti un mandeles. 
Valriekstu alerģijas gadījumā riskanti uzturā lietot pekanriekstus, jo to alergēna olbaltums ir ļoti līdzīgs. 
Attēla beigās ir pievienoti arī zemesrieksti, lai demonstrētu, ka krustotās alerģiskās reakcijas pret pākšauga, zemesrieksta un koku riekstu uzglabāšanas proteīniem nav raksturīgas.
Agrīna dažādu riekstu iekļaušana zīdaiņa uzturā var veicināt pierašanas attīstību un mazināt alerģijas attīstības risku. Alergēnu olbaltumu līdzība nosaka, ka viena riekstu veida ieviešana ēdienkartē var veicināt toleranci pret vairākiem riekstu veidiem. 
Šobrīd valda uzskats, ka piebarošanu ar alerģiju izraisošiem pārtikas produktiem, tajā skaitā riekstiem, ir ieteicams uzsākt pakāpeniski no 4 – 6 mēnešu vecuma.

Sīkāk varat izlasīt šeit

Atsauce

Goetz DW, Whisman BA, Goetz AD. Cross-reactivity among edible nuts: double immunodiffusion, crossed immunoelectrophoresis, and human specific igE serologic surveys. Ann Allergy Asthma Immunol 2005 Jul;95(1):45-52