06.10.2022

Biodiversitāte un “tauriņa efekts” – ietekme uz alerģiju

Cilvēki būtiski ietekmē dabu

Civilizācijas attīstība ir ietekmējusi apkārtējo vidi un klimatu pasaulē tādā mērā, ka šobrīd ir apdraudēta pašu cilvēku labklājība [1]. 
Cik dažādus taureņu Latvijā jūs pamanījāt šovasar?
Viens no pasaulē pazīstamiem profesoriem soms Tari Haahtela raksta: “Tauriņu izzušana liecina par dzīvības izzušanu. Kad Indijā nogalināja pēdējo tīģeri, tas nonāca mēdiju virsrakstos, lai gan mikropasaulē notiek biodažādības mazināšanās, kas netiek pamanīta. Biodažādības saglabāšana varētu novērst alerģiju un citas modernās civilizācijas slimības [2].” 

Dabas dažādības samazināšanās ietekmē alerģiju

Urbanizētais dzīvesveids attīstītās valstīts negatīvi ietekmē cilvēku spēju pierast pie svešu olbaltumu ietekmes un tas noved pie alerģijas attīstības. 
Dzīvesveidam, kas vērsts uz uzturēšanos pēc iespējas daudzveidīgākā dabiskā vidē, neapšaubāmi ir labvēlīga ietekme uz daudziem fiziskas un psihiskās veselības aspektiem, uz uzturu, imūnatbildes reakciju, ādas un zarnu mikrobiomu. 
Niecīgas sliktas pārmaiņas vienā zemes stūrīti var negatīvi ietekmēt visu planētu kopumā. Ja tas ir tā, tad arī niecīgām pozitīvām pārmaiņām var būt līdzīga ietekme [3].

Atsauces:

  1. Laurance WF. The Anthropocene. Curr Biol. 2019;29(19):R953eR954.
  2. Haahtela T. Allergy is rare where butterflies flourish in a biodiverse environment. 2009 Dec;64(12):1799-803
  3. Prescott SL. A butterfly flaps its wings: Extinction of biological experience and the origins of allergy. Ann Allergy Asthma Immunol 2020 Nov;125(5):528-534.