04.08.2022

Astma un alerģija mūsu priekšteču apziņā franču rakstnieka Marsela Prusta vēstulēs

Mūsdienās astma ir slimība, kas ir viegli ārstējama. Parasti astmas diagnoze cilvēkos vairs neizraisa šausmas un nav saistīta ar bailēm no nāves. Tomēr tas tā nebija vienmēr. Kā astma ietekmēja mūsu priekšteču dzīves 100 gadus atpakaļ? Kādas liecības šie cilvēki ir atstājuši par ciešanām, ko izraisīja šī slimība?

Viens no populārakiem piemēriem ir Parīzē dzimušā franču rakstnieka Marsela Prusta (Marcel Proust 1871.-1922.) vēstules, kurās viņš apraksta savas slimības simptomus. Pirmo astmas lēkmi viņš pārcieta 9 gadu vecumā pastaigājoties pa Buloņas mežu.

Ko par astmu raksta Marsels Prusts savās vēstulēs?

Smagas astmas lēkmes traucē naktsmieru un ierobežo pat tādas ikdienas darbības, kas neprasa izteiktu fizisku piepūli. 1920. gada janvārī savam draugam Marselam Bulonžī (Marcel Boulenger) viņs raksta: “Mīļais draugs, es jau tik ilgi cīnos pēc elpas (nemitīgas astmas lēkmes vairākas dienas), ka man pat ir grūti rakstīt”. 1900. gadā viņš raksta savai mātei “Manu mīļo, māt, neticami smaga un neatlaidīga astmas lēkme tāds ir manas nakts nomācošais atlikums, kas lika man pavadīt to nomodā neskatoties uz to, ka vakar es pamodos ļoti agri”

Dažas dienas vēlāk viņš raksta: “Līdzko es sasniedzu Versaļu mani sagrāba šausmīga astmas lēkme, tā ka es nezināju ko darīt un kur paslēpties. Kopš tā momenta līdz šim brīdim lēkme turpinās” (1901. gada 26. augusts).

Savās vēstulēs mātei un draugiem viņš spilgti apraksta putekšņu alerģijas jeb tā saucamā “siena drudža” simptomus: “Manu mīļo māt, vakar pēc tam, kad tev rakstīju man sākās astmas lēkme un nepārtraukti tecēja deguns, kas lika man iet divreiz ātrāk un izsmēķēt pretastmas cigareti pie katra tabakas veikaliņa, kuram gāju garām… Un pats ļaunākais, ka pēc visas šīs kvēpināšanas, es nevarēju aizmigt līdz pusnaktij …” (1901. gada 31. augusts).

Kāda astmas ārstēšana tolaik ir pieejama?

Ārstēšana, kuru tolaik saņem Marsels un citi astmas pacienti ir cigaretes, kas satur velnābola pulveri, efedrīnu un atropīnu saturošu zālītes. Tās darbojas kā bronhus paplašinošas vielas, neņemot vērā dūmus un citus degšanas produktus, kurus pacients ir spiests vienlaicīgi ieelpot. Reizēm tiek izmantots morfijs, opija tinktūra, karbolskābes tvaiku inhalācijas. No alerģiju izraisošiem putekšņiem sezonas laikā rakstnieks ir spiests slēpties īpašā ar korķa pārklājumu izsistā istabā bez logiem. Tāda ārstēšana kā adrenalīns, stipras kafijas dzeršana un kalnu kūrorti bija medicīnas zinātnes sasniegumu kalngali.

Grūti ir salīdzināt mūsdienas un tos laikus, kad ārstēšana bieži bija briesmīgāka par pašu slimību.

Kontrolējiet savu astmu un neļaujat tai valdīt pār jums!

Atsauces:
Professor Mark Jackson Centre for Medical History University of Exeter England

Par smagu astmu sīkāk lasi uzelpot.lv “Kas ir smaga astma un kādi ir tās cēloņi?”

Par smagas astmas ārstēšanu sīkāk lasi uzelpot.lv “Latvijā pacientiem ar smagu astmu ir pieejama bioloģiskā ārstēšana”

Par putekšņu sezonām Latvijā sīkāk uzzini “Sezona kad parādās alerģijas simptomi jums pasaka priekšā pret kādiem putekšņiem ir alerģija”