21.12.2022

Vakcinācija pret Covid-19! Atbildes uz jautājumiem

Uz jautājumiem atbild LU MF Assoc. Prof. Dr. Māris Bukovskis

Viens no biežākajiem pieņēmumiem ir, ka es nedrīkstu vakcinēties, jo man ir alerģija pret bišu kodumiem, pārtikas produktiem vai tamlīdzīgi. Vai tā ir patiesība?

Pirmkārt, alerģija ir ļoti specifiska reakcija pret noteiktu alergēnu. To nosaka alergēna molekulas struktūrai atbilstošas imunoglobulīna E klases antivielas vai alergēna struktūru atpazīštoši T limfocīti. Reakcija nenotiek pret vielu pret ko cilvēks nav jutīgs. Nevienā no Covid-19 vakcīnām nav atrodamas bišu vai lapseņu indes sastāvdaļas, pārtikas produktu, putekšņu, putekļu vai dzīvnieku alergēni. Smagas alerģiskas reakcijas jeb anafilakses risks ir ļoti zems. Atkarībā no vakcīnas ir zināms, ka anafilaksi var novērot 2,5 – 11 gadījumos uz 1 miljonu izdarīto injekciju. Sastāvdaļas, kuras izraisa anafilaktisko reakciju Covid-19 vakcīnās ir konservanti – polietilēnglikols un polisorbāts 80.

Alerģiju riska grupā ietilpst cilvēki, kam agrāk ir novērotas līdzīgas reakcijas pret citām vakcīnām un venozi ievadītās zālēm, kuras satur minētos konservantus.

Pilnu interviju par šo tēmu var noklausīties lejuplādējot sekojošo failu