21.12.2022

Vai inhalatori, kas satur glikokortikoīdus, ir bīstami Covid-19 epidēmijas laikā?

2020. gada martā Pasaules veselības organizācija (PVO) brīdināja, ka astmas vai hroniskas obstruktīvas plaušu slimības ārstēšana ar glikokortikoīdiem varētu būt bīstama Covid-19 epidēmijas laikā, padarot lietotājus uzņēmīgākus pret šo infekciju vai palielinot smagas slimības attīstības risku.
Jāzina, ka glikokortikoīdus var lietot dažādi. Astmas un HOPS ārstēšanā visbiežāk izmanto glikokortikoīdu inhalatorus, ar kuriem zāles tiek ievadītas tieši elpceļos.
Turpretī citu slimību ārstēšanai ir nepieciešams lietot hormonu tabletes, kurām ir sistēmiska jeb vispārēja ietekme. Tieši šī ārstēšana atšķirībā no inhalatoriem ir saistīta ar dažādām nevēlamām blaknēm un imunitāti nomācošu iedarbību, kas palielina arī infekciju risku.
Lai noskaidrotu vai inhalējamie glikokortikoīdi ietekmē prognozi, tika savākti dati, pētot pacientus no agrāk piedzīvotās SARS un pašreizējās Covid-19 vīrusu epidēmijas. Šajā pētījumā tika noskaidrots, ka inhalējamo glikokortikoīdu labvēlīgā ietekme uz slimības gaitu ir būtiski lielāka nekā iespējamais risks!

Atsauce:
Syed Shahzad Hasan, Toby Capstick, Syed Tabish Razi Zaidi, Chia Siang Kow, Hamid A. Merchant. Use of corticosteroids in asthma and COPD patients with or without COVID-19. Respiratory Medicine, 2020; 170: 106045.