21.12.2022

Uzzini atbildes uz trim jautājumiem: kas var notikt ar tevi pēc vakcinācijas pret Covid-19?

1. Vai pēc vakcinācijas joprojām tu var saslimt ar Covid-19?
Vakcinācija nodrošina spēcīgu imūnsistēmas reakcijas pastiprināšanos pret SARS-CoV-2 vīrusu, bet jūs joprojām varat inficēties, lai gan risks smagi saslimt un nomirt mazinās praktiski līdz nullei. Ja vakcīnas efektivitāte ir 95%, tas nozīmē, ka 95% cilvēku nesaslims. Atlikušie 5% var saslimt, bet varbūtība, ka viņi ar šo slimību nonāks slimnīcā ir niecīga. 
2. Vai tu vari inficēt citus cilvēkus?
Ja jūs inficēsieties, tad vakcīna pilnībā nenovērš iespēju pielaist slimību citiem cilvēkiem. Tomēr tā būtiski saīsinās inficēšanās laiku un mazinās vīrusa izdalīšanos no jūsu elpceļiem, padarot jūs daudz mazāk infekciozu. Ja jūs šajā periodā izdalat nelielu vīrusa daudzumu, tad varbūtība inficēt citus ir tuvu nullei. Diemžēl zinātnieki šobrīd nevar pateikt, cik zemai jābūt vīrusa koncentrācijai, lai nevienu neinficētu (tas atkarīgs no tā, cik apkārtējie cilvēki būs uzņēmīgi!). Tādēļ arī vakcinētajiem cilvēkiem joprojām jāvalkā sejas maskas un jādistancējas.
3. Vai vakcīna pasargā no jaunajiem vīrusa paveidiem?
Vakcīna pasargā jūs no jaunajiem vīrusa paveidiem, lai gan mazāk efektīvi. Ir vakcīnas, kas darbojas ar 75% varbūtību pret Apvienotajā karalistē atklāto jauno vīrusa paveidu. Zini, ka farmācijas kompānijas turpina darbu pie vakcīnu uzlabošanas. Jau pašreiz pieejamās vakcīnas drīzumā mazinās smagas slimības un nāves risku, vienlaicīgi mazinot arī mutāciju varbūtību. 
Uzticies zinātnei nevis melu ziņām!