21.12.2022

Smēķēšana jauniešiem palielina risku saslimt ar smagu Covid-19 formu

Zināms, ka augstāks risks smagi saslimt ar Covid-19 ir pacientiem gados un tiem, kuri slimo ar dažādām blakusslimībām, piemēram, cukura diabētu, arteriālu hipertensiju vai hronisku obstruktīvu plaušu slimību. 
Turpretī bērni un jauni cilvēku parasti slimo viegli. Tomēr zināms, ka atsevišķos gadījumos ar smagu slimības gaitu slimnīcā nonāk arī jauni pacienti.
2020. gada jūnijā publicētā pētījumā tika atklāts, ka jaunu, 18 – 29 gadus vecu cilvēku grupā, risks saslimt ar smagāku Covi-19 formu, nonākt slimnīca vai intensīvās terapijas nodaļā, pieaug smēķēšanas rezultātā. Interesanti, ka cigāru vai īpaši e-cigaretes smēķēšanas izraisītais risks šajā pētījumā daudz neatpalika no parasto cigarešu ietekmes. Kopumā slimnīcā biežāk bija spiesti ārstēties “veseli” smēķētāji, nekā pacienti, kuriem bija astma, aptaukošanās vai ar imūndeficītu saistīta slimība.
Secinājums, ka tabakas, kā arī elektronisko cigarešu smēķēšanas ierobežošana, varētu mazināt smagas Covid-19 infekcijas attīstības risku.

Vairāk var izlasīt šeit

Atsauces:
Sally H. Adams, M. Jane Park, Jason P. Schaub, Claire D. Brindis, Charles E. Irwin. Medical Vulnerability of Young Adults to Severe COVID-19 Illness—Data From the National Health Interview Survey. J Adolesc Health 2020 Sep;67(3):362-368