21.12.2022

Klepus pēc saaukstēšanās. Kad tas ir normāli un kad jāiet pie ārsta?

Līdz 95% no saaukstēšanās un bronhīta gadījumiem izraisa akūtas elpceļu vīrusu infekcijas. Biežākās izpausmes ir iesnas un klepus. Parasti šīs infekcijas pāriet pašas no sevis bez ārstēšanas 2-3 nedēļu laikā. 
Tomēr daļai pacienti klepus mēdz ieilgt un nepāriet ilgāku laiku. Ja klepus nepāriet tas tiek uzskatīts par tā saucamo pēcvīrusu klepu, kas var turpināties 3 – 8 nedēļas. 
Pēcvīrusu klepus cēlonis ir infekcijas izraisīta pastiprināta klepus receptoru un bronhu jutība jeb hiperreaktivitāte un ieilgusi iekaisuma reakcija [1, 2]. 
Šajā gadījumā ārstēšana nav nepieciešama un klepus pakāpeniski pāriet. Simptomus mazināt palīdz ūdens tvaika inhalācijas, gaisa mitrinātājs, karsta tēja vai atsevišķos gadījumos pretklepus zāles.
Tomēr klepum ieilgstot, īpaši gadījumos, ja tas atkārtojas vairākas reizes vīrusu sezonas laikā un vairākus gadus pēc kārtas, nepieciešama speciālista konsultācija. 
Ja parādās klepus lēkmes naktī, sēcoši, pīkstoši augsta kalibra trokšņi krūtīs, īpaši izelpas laikā vai elpas trūkums, nepieciešams izslēgt astmu. Bieži pacienti sūdzas, ka “lai ko es darītu, ja es saaukstējos, slimība vienmēr aiziet uz plaušām”. Simptomi nereti ir viegli un cilvēki var neiedomāties par astmu [3]. 
Šādā gadījumā nepieciešams doties pie ārsta, lai izlemtu par nepieciešamo ārstēšanu. Nevajadzētu kavēties, ja klepus ilgst vairāk kā 8 nedēļas. Katrs slimības gadījums ir jāskatās atsevišķi, tomēr jāpiebilst, ka antibiotikas šajā gadījumā parasti nepalīdzēs. Parasti astmas gadījumā nepieciešama ārstēšana ar inhalējamiem glikokortikoīdiem un bronhus paplašinošiem aerosoliem [4].

Atsauces:

  1. Sharma S, Hashimi MF, Alhajjaj MS. Cough. Free Books & Documents 2020 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29630273/
  2. Braman SS. Postinfectious cough. Chest 2006; 129(1): 138S-46S
  3. https://www.medicalnewstoday.com/arti…/cough-after-the-flu
  4. Global Initiative for Asthma https://ginasthma.org/gina-reports/

Kur var pierakstīties uz konsultāciju?
Klīnika “Consilium Medicum”
Klīnika “Premium Medical”