23.11.2022

Uzzini kā bifidobaktērijas pirmajos dzīves mēnešos labvēlīgi ietekmē jaudzimušā imūnsistēmas attīstību

Pirmajiem dzīves mēnešiem ir izšķiroša ietekme imūnatbildes reakcijas attīstībā, kas turpmāk ietekmē alerģijas, astmas un autoimūno slimību attīstību. 
Karolinskas institutā zinātnieki ir publicējuši pētījumu, kurā atklāts, ka tiem jaundzimušajiem, kam zarnu flora, piemēram, bifidobaktērijas  ir spējīga noārdīt cilvēka piena oligosaharīdus (human milk olygosaccharides jeb HMO) novēro labvēlīgu imūnatbildes reakcijas attīstību, kas saistīta ar vājāku iekaisuma reakciju.
Bērniem, kas tiek baroti ar mātes pienu un papildus saņem bifidobaktērijas, zarnās atrod vairāk Galektīna-1 un indola-3-pienskābes, kas atbildīgi par šo oligosaharīdu noārdīšanos. Galektīns-1 ir īpaši nozīmīga viela, kas regulē imūnatbiles reakcijas pret dažādiem kairinātājiem. Šī viela ir kritiski svarīga, lai veicinātu labvēlīgo baktēriju izdzīvošanu zarnu traktā un nodrošinātu to pretiekaisuma iedabību. 

Pilnu interneta vietnē publicēto rakstu var izlasīt šeit 

Atsauce:

    Bethany M. Henrick BM, Lucie Rodriguez L, Tadepally Lakshmikanth T et al. Bifidobacteria-mediated immune system imprinting early in life. 2021 Jul 22;184(15):3884-3898