23.11.2022

Liktenīgais kāmis

Jūsu istabā būrī dzīvo mazs un pūkains kāmis, bērnu mīlulis un izklaides objekts. 
Tomēr, ja jums ir alerģija, tad arī ar šo nelielo un šķietami nekaitīgo radījumu ir jābūt uzmanīgiem. 
Kopš 1990. gadiem kāmis ir kļuvis par vienu no populārākiem mājdzīvniekiem. Interesanti, ka kāmjus tajos laikos izvēlējās ģimenes, kuras vēlējās kādu mājdzīvnieku, bet alerģijas dēļ nevarēja turēt mājās kaķi vai suni.
Diemžēl arī šie dzīvnieciņi var izraisīt alerģiju.
Pētījumi liecina, ka vissmagākās alerģiskās reakcijas izraisa tā sauktais Džungārijas jeb pundurkāmis (Phodopus sungorus) [1]. Presē aprakstīti vairāki gadījumi, kad kāmja kodiens, attīstoties smagai vispārējai alerģiskai reakcijai (anafilaksei), ir nogalinājis savu saimnieku [24]. Lielākā daļa gadījumu aprakstīti Āzijas valstīs, tomēr smagas gandrīz fatālas reakcijas novērotas arī Eiropā, tajā skaitā arī Latvijā.
Latvijā notikušajā gadījumā cieta sieviete, kurai pēc kāmja kodiena pirkstā attīstījās ļoti smaga astmas lēkme. Paciente gandrīz mēnesi pavadīja komas stāvoklī un pēc atlabšanas bija spiesta ilgstoši ārstēties [5].
Turpmāk uzmanīgi izvēlaties savus mājas mīluļus!

Atsauces:

  1. Bertó JM, Peláez A, Fernández E, Lombardero M, Ferrer M. Siberian hamster: a new indoor source of allergic sensitization and respiratory disease. Allergy 2002; 57(2): 155-159
  2. https://www.theregister.com/2004/09/30/killer_hamster/ 
  3. https://www.scmp.com/…/girl-11-dies-after-pet-hamster… 
  4. https://theindependent.sg/ex-policewoman-dies-after…/
  5. Bukovskis M, Iļķēns G. Liktenīgais kāmis. Latvijas Ārsts. 2019. gada februāris, 64.-68.lpp.