23.11.2022

Kāda putekšņu alerģija sagaida jūs jūnijā un jūlijā?

Tuvāko mēnešu – jūnija un jūlija laikā galvenais alerģijas izraisītājs būs timotiņa (Phleum pratense) un citu pļavā augošu zāļu putekšņi. 
Alerģija izpaužas kā:
  – šķaudīšana
  – deguna tecēšana
  – deguna blokāde
  – acu pasārtums
  – nieze vai asarošana
Reizēm sezonas laikā var vērot arī astmas uzliesmojumu. Putekšņu alerģijas gadījumā simptomi parasti pasliktinās ārpus telpām, atrodoties uz laukiem, pļavā vai mežā, sausā, saulainā un vējainā laikā. 
Šajā sezonā, ja nav laika doties pie ārsta, alerģijas simptomus var ārstēt ar bezrecepšu zālēm, kas nopērkamas aptiekā bez receptes –antihamīnu tabletēm (Zyrtec, Aceterin, Fenkarols), deguna aerosoliem (Alergodil), acu pilieniem. Nopietnāku simptomu gadījumā, ieteicams pielietot deguna glikokortikoīdu aerosolus, piemēram, Flixonase, kas arī pieejams kā bezrecepšu zāles. 
Ja simptomi ir vidēji izteikti vai smagi un nomācoši, ārstēšana, kuru izrakstījis ārsts, nav pietiekoši efektīva, jāatceras, ka ir iespējama vēl labāka ārstēšana – alergēnu imunoterapija. 
Ārstēšanas pamatā ir iedarbība uz organismu ar lielu alergēnu devu, tādējādi izraisot pierašanu. Alergēnu imunoterapija ir jāuzsāk laicīgi pirms nākamās putekšņu sezonas t.i. jau rudenī vai ziemā. 
Tādēļ ietecams doties uz konsultāciju pie alergologa, lai uzsāktu to pirms nākamās sezonas sākuma. Pielietojot alergēnu imunoterapiju, bieži ir iespējams likvidēt alerģijas simptomus uz ilgiem gadiem vai pat uz visu dzīvi.

To varat izdarīt šeit:
“Consilium Medicum” klīnika
Adrese: Rūpniecības iela 7-1, Rīga, LV-1010
Tel. +371 29804940; +371 67505047
E-pasts: info@conmed.lv 


“Premium Medical” klīnika
Adrese: 13. janvāra iela 3, 2. un 3. stāvā, Rīga, LV – 1050
Tel.: +371 66011160; +371 24881111
Elektroniskais pieraksts: info@premiummedical.lv