05.10.2022

Vai ir iespējama alerģija pret marihuānu?

Pēdējos gados Latvijā tiek diskutēts par marihuānas lietošanas legalizāciju un lietošanu ārstēšanas nolūkā. 
Pasaulē viens no izplatītākiem alerģijas cēloņiem ir augu putekšņi un augu izcelsmes pārtika – augļi, dārzeņi, rieksti un graudaugi. Rietumeiropā, īpaši Spānijā, un pēdējos gados arī Latvijā parādās pacienti, kuri ir alerģiski pret vienu no svarīgākiem augu izcelsmes alergēniem – lipīdu transporta proteīnu (LTP). 
Vēsturiski par primāro LTP alerģijas avotu tika uzskatīti persiki. Tomēr izrādās, ka daļai pacientu par pirmcēloni alerģijas attīstībai pret LTP var kļūt marihuāna (Cannabis sativa). 
Alerģija pret marihuānu var izpausties dažādos veidos, attiecīgi apēdot LTP saturošus pārtikas produktus vai smēķējot marihuānu:
  – kā izsitumi uz ādas
  – gremošanas traucējumi
  – kā elpceļu simptomi (iesnas, astma)
Alerģiskas reakcijas var novērot arī kā aroda izcelsmes slimību, pie tam ne tikai, kā varētu noprast, marihuānas audzētājiem, bet arī policistiem vai muitniekiem.

Atsauces:

  1. Faber M, Van Gasse A, Sabato V, Hagendorens MM, Bridts CH, De Clerck LS, Ebo DG. Marihuana Allergy: Beyond the Joint. J Investig Allergol Clin Immunol 2015; Vol. 25(1): 55-82
  2. Antverpenes Universitātē izstrādāta disertācija (visplašākā informācija)
    Decuiper I. Cannabis allergy & associated food allergies. Exploring their true colors. University of Antwerp, Faculty of Medicine & Health Sciences