04.08.2022

Vai astmu var pārmantot?

Kāds ir risks, ja kādam no ģimenes locekļiem ir astma?

Aptuveni pusei cilvēku, kas slimo ar astmu ir pārmantota nosliece uz astmas attīstību. Piemēram, cilvēkam, kura ģimenes locekļiem astma nav novērota, risks saslimt ar šo slimību ir 5%. Ja vienam no vecākiem, brālim vai māsai ir astma, tad risks pieaug līdz 25%. Ja ar astmu slimo abi vecāki, tad risks sasniedz jau 50%. Vielielākais risks t.i. 75%  ir gadījumā, ja šī slimība ir tavam vienolu dvīnim. Šie skaitļi ļoti pārliecinoši pierāda, ka astma ir ģenētiski pārmantojama slimība, bet ne tikai. Ja iedzimtība būtu vienīgais faktors, kas nosaka slimības attīstību, tad vienolu dvīņiem astmas risks būtu apaļi 100%. Ļoti būtiska ir arī apkārtējās vides un dzīvesveida ietekme.

Cik un kādi gēni veicina astmas attīstību?

Pētījumi liecina, ka astmas attīstībā ir iesaistīti vairāk kā 100 dažādu gēnu. Ir gēni, kas nosaka alerģijas attīstību, kas ir spēcīgs astmas riska faktors. Citi gēni nosaka elpceļu struktūras pārmaiņas, kas izraisa plaušu funkcijas pasliktināšanos un elpceļu pārmērīgu reakciju uz dažādiem kairinātājiem. Mutācija filagrīna gēnā izraisa ādas un gļotādu barjerfunkcijas novājināšanos, kas ir ļoti svarīgs atopiskā dermatīta un alerģijas riska faktors. Katru gadu tiek atklāti arvien jauni gēni, kuri vai nu veicina vai pasargā no šīs slimības rašanās.

Vides ietekme uz astmas risku

Kāpēc visi cilvēki, kam ģimenes vēsturē ir astma nesaslimst? Vai tieši pretēji saslimst tie, kuriem tuvinieku vidū astmas nav? Šeit cēlonis ir apkārtējās vides ietekme. Tādu apkārtējās vides faktoru kā dabiskās vides daudzveidības mazināšanās, infekciju, alergēnu, smēķēšanas, gaisa piesārņojuma iedarbība vai tieši pretēji trūkums var provocēt astmas attīstību gan cilvēkiem ar gēnētisku noslieci, gan bez tās.

Kopumā var secināt, ka astma ir slimība, kuras izcelsmē iesaistās daudzi ģenētiski un apkārtējās vides faktori. Astma ģimenes vēsturē palielina slimības risku.

Vairāk par šo tēmu varat izlasīt citos uzelpot.lv postos:
Astmas riska faktori
Kā rodas astma?
Kas ir deguna polipi un kā tas saistīts ar astmu?

Atsauces:
Huo Y, Zhang H-Y. Genetic Mechanisms of Asthma and the Implications for Drug Repositioning. Genes (Basel) 2018 May 3;9(5):237
Thomsen SF. Genetics of asthma: an introduction for the clinician. Eur Clin Respir J 2015 Jan 16;2
Jindal SK. Genetic basis of asthma Indian J Med Res 2015 Dec;142(6):640-3