04.08.2022

Vai alerģiska astma var ietekmēt seksuālās dzīves kvalitāti?

Alerģija ir vispārēja slimība, kuras klīniskās izpausmes mēs parasti saistām ar anafilaksi vai ar tādiem orgāniem kā deguns, bronhi un āda [1].

Astma un pat alerģisks rinīts ietekmē seksuālās/dzimumdzīves kvalitāti. Zināms, ka bronhiālā astma dažādu iemeslu dēļ var izraisīt seksuālu disfunkciju gan sievietēm, gan vīriešiem [2]. 

Seksuālo dzīvi var ietekmēt [2]:
– astmas simptomi pēc fiziskas slodzes;
– bronhus paplašinošo aerosolu pārdozēšana;
– ilgstoša ārstēšana ar glikokortikoīdu jeb hormonu tabletēm.

Bronhus paplašinošie aerosoli izraisa trauksmi un nervozitāt, kas savukārt veicina erektīlo disfunkciju. Hormonu tablešu ilgstoša lietošana ir cēlonis ļoti daudzām nevēlamām blaknēm, piemēram, veicina aptaukošanos, libido mazināšanos vai hirsutisma veidošanos sievietēm.

Ja astma nav kontrolēta, jo smagāka tās gaita, tā var būtiski ietekmēt seksuālās dzīves kvalitāti.
Piemēram, 2002. gadā publicētā pētījumā tika noskaidrots, ka 58% pacientu, kas ar astmas uzliesmojumu nonāk neatliekamās terapijas nodaļā, ir seksuālās dzīves traucējumi [3].

Pat smagākās un sarežģītākās astmas formas šodien var  ārstēt ļoti veiksmīgi, gan optimizējot tradicionālo ārstēšanu, gan pareizi ārstējot alerģiju, gan izmantojot tā saucamo bioloģisko terapiju [4].

Atsauces:

  1. Caminati M, Giorgis V, Palterer B, Racca F, Salvottini C, Rossi O. Allergy and sexual behaviours: an update. Clin Rev Allergy Immunol. 2019 Jun;56(3):269-277
  2. Walbroehl GS. Sexual concerns of the patient with pulmonary disease. Postgrad Med 1992; 91(5):455–460
  3. Meyer IH, Sternfels P, Fagan JK, Ford JG. Asthma-related limitations in sexual functioning: an important but neglected area of quality of life. Am J Public Health 2002; 92(5):770–772
  4. Global Initiative for Asthma 2021