04.08.2022

Smagas astmas pacientes stāsts

Šoreiz uzelpot.lv vēlējāmies padalīties ar īsta pacienta stāstu, kura slimo ar smagu bronhiālo astmu. Kāpēc ir nepieciešams publicēt šādus rakstus? Mēs domājam, ka nepieciešams cilvēkiem stāstīt par to ko individuāli pārdzīvo cilvēki, kas cieš no šīs slimības. Tas ir stāsts par, kā smaga slimība lielā mērā sagrauj cilvēka dzīvi. Tas ir stāsts par to kas notiek, ja astma netiek atbilstoši ārstēta. Tas ir stāsts par to, kad dzīvē nepaveicas un slimības gaita ir smaga, pat dzīvībai bīstama.

“Es saslimu 34 gadu vecumā. Toreiz man ārstēja bronhītu, bet tā bija astma. Zināju, ka naktī būs lēkme… trīcēju un pie pirmajām pazīmēm saucu ātros. Tās bija lielas bailes… šausmīgi. Vēl vairāk baidījos no tā, ka palikšu bez zālēm un nevarēšu sev palīdzēt.”
Biežas astmas lēkmes, astmas uzliesmojumi bija un ir šo pacientu ikdiena. Arī neatliekamā medicīniskā palīdzība ne vienmēr ir glābiņš. Paciente stāsta: “Atbrauc ātrie un nevar injicēt zāles, jo man bija sliktas vēnas, kas iedurot adatu parasti plīsa. Slimnīcā ar līku adatu kā narkomānam varēja iedurt tikai pēdas vēnā.”

Smagas astmas lēkmes, slimības uzliesmojumi, parasti ir saistīti ar akūts skābekļa trūkumu organismā. Nelabvēlīgu ietekmi var izraisīt ne tikai pati slimība, bet arī blakusslimības un pat ārstēšana. Šeit vēl viens ļoti zīmīgs citāts no pacientes teiktā: “Reizēm uznāca sirdsklauves un astma reizē. Nevarēju pat saskaitīt cik ātrs bija pulss … bet slimīcā daktere uzrakstīja, kas esmu pārdozējusi aerosolu.”

Negaidītas nepatikšanas var izraisīt arī pavisam parastas zāles, kuras jebkurš no jums lasītājiem laiku pa laikam mēdz lietot ikdienā. Paciente stāsta: “Izrādījās, ka man nebija parasta, bet tā saucamā aspirīna astma. Sākumā, kad vēl nezināju un biju saaukstējusies, man iedeva iedzert antigripīnu. Pēc tam sākās ļoti smaga astmas lēkme un es nonācu atkal slimnīcā. Reizēm briesmīgas astmas lēkmes sākās it kā bez acīm redzma iemesla… tikai vēlāk uzzināju, ka biju uzcienāta ar marinētu gurķīti, kuram bija pielikts aspirīns.” Aspirīna astma ir viena no astmas formām, kas saistīta ar smagu un neatlaidīgu slimības gaitu, biežiem slimības uzliesmojumiem un diemžēl arī ārstēšanos slimnīcā.

“Pirmos gadus ārstējos rajona slimnīcā gandrīz katru mēnesi, bet ātros saucu ja ne katru dienu, tad pārdienās. Vienu brīdi es domāju, ka esmu nolādēta, tikai pa slimnīcām … domāju par ko man tas viss?”

Un jebkuras astmas pacientam der zināt un atcerēties, ka šobrīd ir visas iespējas jums palīdzēt. Pareiza pieeja un pareiza ārstēšana praktiski visiem var nodrošināt slimības gaitas uzlabošanos vai pat ilgstošu miera periodu. Jā, astmu, īpaši tās smagākās formas nav iespējams izārstēt, tomēr uzlabot dzīves kvalitāti līdz normai ir pilnībā iespējams.

“2000. gadā mani nosūtīja uz stradiņiem un pakāpeniski izdevās piemeklēt zāles, kas palīdzēja. Lēnām, pamazām kļuva labāk. Kad man bija zāles es jutos jau daudz drošāk, jo zināju, ka tikšu galā, bet kamēr piemeklējā īstās gāja ļoti grūti… Kad man palika labāk, tad jau vairs nebija laika domāt par slimībām, jo bija jāaudzina bērni. Esmu pārliecināta, ja nebūtu astmas man būtu vēl viens bērns. Man tas izdevās un tagad man ir lieli un mīļi bērni!”  Šobrīd arī Latvijā ir pieejamas pašas modernākās astmas ārstēšans iespējas!