04.08.2022

Kas jāzina par vieglu astmu?

Ap 70% no astmas pacientiem slimo ar vieglu slimības formu. Simptomi var būt reti un īslaicīgi un vai arī viegli un pastāvīgi. Ne vienmēr tā izpaudīsies ar tipiskām elpas trūkuma lēkmēm. Biežāk tiks novērots ieildzis un atkārtots klepus. Tomēr, kā jau esam aprakstījuši vienā no iepriekšējām uzelpot.lv publikācijām, arī viegla astma var būt bīstama un retos gadījumos pat fatāla.

Situāciju reizēm sarežģī tas, ka pacienti pierod pie savas astmas un uzskata, ka viss ar viņiem ir pilnīgā kārtībā, kā arī nenovērtē savu simptomu nopietnību.
Ilgstošs vai atkārtots klepus, kas nepāriet pēc saaukstēšanās, sēcoši trokšņi krūtīs, īpaši izelpā, smaguma sajūta krūtīs un elpas trūkuma lēkmes – ir tipiski astmas simptomi. Lai gan to nenovēro vienmēr, tomēr jāpiebilst, ka astmai raksturīga iepriekš minēto simptomu pasliktināšanās pēc fiziskas slodzes, piemēram, skriešanas.

Kā rodas šie simptomi? 
Jāatceras, ka astma ir hroniska elpceļu iekaisuma slimība,tāds kā savdabīgs bronhīts. Jo izteiktāka ir iekaisuma reakcija, jo vairāk sašaurinās bronhi, jo izteiktāki paliek slimības simptomi. 

Ja esat novērojuši šādus simptomus, tad ir ieteicams ģimenes ārsta vai plaušu slimību speciālista jeb pneimonologa apmeklējums.
Būtu vērts atcerēties, ka antibiotikas NAV EFEKTĪVAS astmas gadījumā un galvenā ārstēšana ir pretiekaisuma vielas jeb glikokortikoīdus saturoši inhalatori.

Autors:
Plaušu slimību un alerģijas speciālists
Latvijas Alergologu Asociācijas valdes priekšsēdētājs
Assoc. Prof. Māris Bukovskis
Latvijas Universites Medicīnas fakultātes Iekšķīgo slimību katedra
Klīnika “Consilium Medicum”
Klīnika “Premium Medical”