04.08.2022

Kas ir deguna polipi un kā tas ir saistīts ar astmu?

Deguna polipi ir maisveida izaugumi, kas veidojas deguna dobumā vai deguna blakusdobumos.

Slimība izpaužas:

  1. aizlikts deguns;
  2. smaržas sajūtas izzušana;
  3. reizēm arī garšas sajūtas izzušana;
  4. deguna tecēšana;
  5. vai gļotu krāšanos aizdegunē;
  6. ieži sāpēm sejā;
  7. galvassāpēm.

Cilvēki šo slimību bieži saista ar alerģiju, tomēr lielākoties tā ir slimība, kuru nosaka iekšēji faktori, kas veicina iekaisuma attīstību elpceļos. Lai gan jāatzīst, ka daļa no deguna polipu pacientiem nepanes pretsāpju zāles – tādās kā ibuprofēns, diklofenaks u.c. 

Deguna polipu slimība bieži ir saistīta ar astmu (vienoto elpceļu slimība) un diemžēl bieži lielā mērā polipu dēļ astma gaita var būt smaga.

Slimība tiek ārstēta galvenokārt ar glikokortikoīdiem jeb tautas valodā “hormoniem”. Bieži pacientiem ir nepieciešama deguna polipu ķirurģiska ārstēšana. Pēdējos gados ir pieejama arī jauna ārstēšanas iespēja – bioloģiskā terapija.

Šeit es, nevēlēdamies maldināt lasītājus, gribu piebilst, ka vārds “bioloģiskā” nenozīmē ārstēšanu ar augu izcelsmes līdzekļiem. Vārds bioloģiskā nozīmē ārstēšanu ar antivielām, kas ļoti efektīvi nomāc iepriekš minēto iekausmu un būtiski atvieglo slimības simptomus, kā arī mazina nepieciešamību pēc ķirurģiskām operācijām.

Bioloģiskā ārstēšana pacientiem ar smagu astmu (pagaidām deguna polipu gadījumā tas nenotiek!) tiek 100% kompensēta no valsts budžeta.

Sagatavoja
LU MF Assoc. Prof. Māris Bukovskis