04.08.2022

Kāpēc fiziska aktivitāte ir noderīga astmas pacientiem?

Kas ir fiziskas slodzes astma un cik tā ir izplatīta?

Zināms, ka pacientiem ar astmu ir ierobežotas iespējas nodarboties ar sportu. Šis fenomens tiek saukts par fiziskas slodzes astmu. Uzskata, ka 70 – 90% astmas slimnieku ir novērota Raksturīgi, ka astmas simptomi – smagums krūtīs, klepus, sēkšana un elpas trūkums – parasti  izpaužas nevis slodzes brīdī, bet dažu minūšu laikā pēc slodzes pārtraukšanas.

Kas notiek elpceļos fiziskas slodzes ietekmē?

Uzskata, ka ātra elpošana un strauja gaisa plūsma elpceļos slodzes laikā izsauc ūdens iztvaikošanu no gļotādas virsmas, tās izžūšanu, iekaisuma mediatoru izdalīšanos no šūnām un bronhu gludo muskuļu saraušanos. Aukstā laikā papildus notiek arī elpceļu atdzišana, asinsvadu saraušanās, kurai seko to reflektora paplašināšanās, sieniņas caurlaidības palielielināšanās, kas izraisa bronhu gļotādas tūsku. Tādēļ visnelabvēlīgākā situācija ir ilgstoša auksta un sausa gaisa ieelpošana.

Fiziska aktivitāte uzlabo astmas gaitu

Šādā situācijā dabiska reakcija ir ierobežot fiziskās aktivitātes, ko lielākā daļa astmas pacientu arī dara. Patiesībā regulāras sporta nodarbības tieši pretīji uzlabo astmas gaitu. Cilvēki bieži domā, ka sports palielina plaušu tilpumus un veiktspēju, tomēr tā nav taisnība. Regulāra fiziska slodze būtiski mazina iekaisumu un elpceļu saraušanās reakciju, kas rodas slodzes ietekmē, uzlabo slodzes izturību un dzīves kvalitāti. Kā viens no vērtīgākajiem fiziskas aktivitātes ietekmes veidiem ir depresijas mazināšana. Protams, nepieciešams atcerēties, ka cilvēkiem ar smagāku slimības formu, nepieciešama arī ārstēšanas ar astmas medikamantus saturošiem inhalatoriem.

Lieto ārsta izrakstīto astmas inhalatoru un sporto uz nebēdu!

Atsauces:
té A, Turmel J, Boulet LP. Exercise and Asthma. Semin Respir Crit Care Med. 2018 Feb;39(1):19-28