04.08.2022

Inhalāciju ierīču maiņa var izsaukt astmas kontroles pasliktināšanos

Astmas ārstēšana pamatā balstās uz inhalācijas ierīcēm. Dzīvē mēdz būt situācijas, kad inhalatoru dažādu iemeslu, piemēram, zāļu kompensācijas noteikumu maiņas dēļ – ir jānomaina.

2019. gada oktobrī plaušu žurnāla Chest organizētā konferencē Dr. Skots Bikels no Luisvilas Universitātes Medicīnas skolas publicēja pētījuma rezultātus, kurā 68 bērniem vecumā no 6 līdz 18 gadiem, apdrošināšanas noteikumu maiņas dēļ, ārstēšanu turpināja ar citu inhalatoru. 
Pētnieki bija pārsteigti, ka inhalācijas ierīces maiņa noveda pie plaušu funkcijas rādītāju mazināšanās par 10%.

Ārsta komentārs bija sekojošs: “Mēs esam novērojuši zināmu astmas kontroles pasliktināšanos, bieži mainot inhalatorus. Tomēr, mēs bijām diezgan pārsteigti par izteikto plaušu funkcijas samazināšanos. Apdrošinātājiem jāstrādā kopā ar veselības aprūpes speciālistiem, lai mēs būtu droši, ka visiem bērniem ir brīva pieeja inhalatoriem, kurus viņi ir spējīgi lietot, un kas ir vislabāk piemēroti bērnu individuālai aprūpei.”

Dr. Bikels piebilda: “Īstermiņa finansiālie ieguvumi, nomainot zāles, nedrīkst izraisīt kaitējumu, palielināt medicīnas aprūpes darbinieku administratīvo slogu un,iespējams, palielināt ilgtermiņa astmas ārstēšanas izmaksu pieaugumu zaudējot kontroli pār astmu.”
Problēma šobrīd ir aktuāla arī Latvijā.
Vai jūs droši zinat, ka pareizi lietojat savu inhalatoru?

Atsauce:

Bickel S, et al. Do inhaled corticosteroid formulary changes impact control in pediatric asthma? Presented at: CHEST Annual Meeting; Oct. 19-23, 2019; New Orleans.

Pilnu raksta versiju var lasīt šeit