04.08.2022

HOPS pacienti dod priekšroku inhalatoriem, kurus tie iepriekš lietojuši

Kopš 2020.gada 1. aprīļa ir stājušies spēkā jaunie kompensējamo medikamentu izrakstīšanas noteikumi. Atbilstoši šiem noteikumiem pacientam tiek kompensētas lētākās zāles, kas ar atbilstošo nosaukumu ir pieejamas aptiekā [1].

Astmas un HOPS ārstēšana balstās uz zālēm, kas atrodas inhalāciju ierīcēs. Šajā gadījumā problēma ir tā, ka zāles nesastāv tikai no aktīvās vielas, bet arī inhalāciju ierīces. Vairākas zāle, kas satur vienādas aktīvās vielas vai to kombinācijas, ir nopērkamas atšķirīgās inhalāciju ierīcēs.

2020.gadā BMC Pulmonary Medicine žurnālā publicētā pētījumā novērots, ka, ļaujot pacientam izvēlēties inhalāciju ierīci, 41% gadījumi viņi izvēlējās iepriekš lietoto inhalatoru [2].

Atbilstoši jaunajiem zāļu kompensācijas noteikumiem var veidoties situācija, kad pacienti aptiekā var saņemt citu inhalatoru. Pie tam, mainoties zāļu cenām, var gadīties, ka inhalācijas ierīci jāmaina vairākas reizes.

Tas var novest pie vairākām problēmām:

  1. pacients var neprast apieties ar jauno inhalāciju ierīci, tādā veidā mazinoties ārstēšanas efektivitātei;
  2. pacientam jaunais inhalators var subjektīvi likties ne tik piemērots kā iepriekšējais, kas mazinātu līdzestību zāļu lietošanai.

Abi faktori, īpaši vecāka gadagājuma pacientiem, var novest pie slimības gaitas pasliktināšanās, slimības uzliesmojuma un pat nāves riska palielināšanās

Vai jūs protat pareizi lietot savu inhalatoru?

Atsauces:

  1. http://arstubiedriba.lv/par-zalu-snn-izrakstisanu-no…/ 
  2. Schreiber J, Sonnenburg T, Luecke E. Inhaler devices in asthma and COPD patients – a prospective cross-sectional study on inhaler preferences and error rates. BMC Pulmonary Medicine (2020) 20:222 https://doi.org/10.1186/s12890-020-01246-z