04.08.2022

Alerģija pret dzīvniekiem. Daži fakti pārdomām!

Eiropas Savienībā un ASV dzīvnieki, visbiežāk kaķi un suņi, ir sastopami līdz 60% mājsaimniecību.

Alergēnu olbaltumi ir sastopami urīnā, siekalās un ādas blaugznās. Telpās šie alergēni izplatās ar dzīvnieku matiem un jau pieminētajām ādas daļiņām. Tādēļ ir radies tradicionālais uzskats, ka cilvēks ir “alerģisks pret dzīvnieku spalvām”. Dzīvnieku alergēnus to saimnieki ar drēbēm iznes arī ārpus mājas. Ar tiem bieži ir piesārņotas tādas publiskas vietas kā skolas, bērnudārzi, sporta zāles un sabiedriskais transports [1]. Tādēļ alerģiska reakcija var attīstīties, gan tieši kontaktējot ar dzīvnieku, gan arī nonākot netiešā kontaktā telpās, kurās ir augsta alergēna koncentrācija.

Visbiežāk alerģiskā reakcija izpaudīsies ar elpceļu un acu simptomiem: šķaudīšanu, deguna tecēšanu, acu niezi un asarošanu.

Dažiem pacientiem attīstīsies arī tādi simptomi kā smagums krūtīs, klepus, sēkšana un elpas trūkums, kas būtībā liecina par astmas lēkmi. Pētījumi liecina, ka jutīgiem pacientiem netiešs kontakts ar alergēnu, piemēram, skolā var provocēt astmas uzliesmojumu [2].

Jo lielāks dzīvnieku īpašnieku skaits noteiktajā telpā uzturās, jo augstāka ir atrodamā alergēna koncentrācija. Diemžēl bieži ar šo alergēna daudzumu pietiek, lai bērnam vai pieaugušajam ar iedzimtu noslieci varētu attīstīties alerģija [3].

Ir gadījumi, kad ādas apsārtumu, niezi un īslaicīgus izsitumus izraisa tiešs kontakts ar dzīvnieka siekalām. Reizēm var gadīties arī dramatiskāki pavērsieni, piemēram, alerģisks šoks un pat nāve pēc dzīvnieka kodiena un šādi gadījumi ir novēroti arī Latvijā [4, 5]. Visbīstamākie šajā ziņā ir šķietami nekaitīgie grauzēji, kuri parasti iekož saimniekam pirkstā būra tīrīšanas laikā.

Atsauces:

  1. Zahradnik E, Raulf M. Animal allergens and their presence in the environment. Front Immunol 2014;5:76.
  2. Almquist C, Wickman M, Perfetti L, Berglind N, Renström A, Hedrén M et al. Worsening of asthma in children allergic to cats, after indirect exposure to cat at school. Am J Respir Crit Care Med 2001;163:694-698.
  3. Ritz BR, Hoelscher B, Frye C, Meyer I, Heinrich J.  Allergic sensitization owing to ‘second-hand’ cat exposure in schools. Allergy 2002;57:357-361.
  4. Bukovskis M. Liktenīgais kāmis. Klīniskais gadījums un literatūras apskats. Latvijas Ārsts 2019.gada februāris: 64.-68 lpp.
  5. Pecquet C. New pets and allergies. Eur J Dermatol 2012;22:14-22.