03.08.2022

Viena inhalatora terapija risina vairākas problēmas

Astmas ir hroniska elpceļu iekaisuma slimība, kuras ārstēšanai izmanto inhalācijas ierīces.
Pēdējo divdesmit gadu laikā astmas ārstēšanā visbiežāk izmanto inhlatorus, kas satur pretiekaisuma un bronhus paplašinošu zāļu kombināciju.

Tradicionāli astmas ārstēšanai tika izmantoti divi inhalatori – viens pastāvīgai ārstēšanai un viens akūtai simptomu ārstēšanai. Tomēr šāda ārstēšana parasti bija saistīta ar pārmērīgu simptomātisko jeb bronhus paplašinošo inhalatoru un nepietiekamu ārstējošo pretiekaisuma līdzekļu jeb inhalējamo glikokortikoīdu lietošanu.

Apvienojot pretiekaisuma un ātras, bet ilgstošas darbības bronhus paplašinošos līdzekļus vienā inhalatorā, ir iespējams tos lietot, gan uzturošai ārstēšanai, gan simptomu novēršanai.
Šāda pieeja atrisina vairākas problēmas:

  1. astmas pacients sajūtot slimības simptomus, ieelpo ne tikai bronhus paplašinošās, bet arī pretiekaisuma zāles, kas uzlabo līdzestību ārstēšanai;
  2. jāiemācās apieties tikai ar vienu inhalatoru, kas ir būtiski, jo inhalāciju ierīces ir ļoti atšķirīgas, pacienti netiek pietiekoši labi apmācīti un bieži lieto tos nepareizi.

Šādā veidā var ārstēt arī pacientus, kuriem ir viegla astma un epizodiski simptomi [1]. Astmas pacientam vienmēr jāatceras senā patiesība. Viens gada laikā izlietots inhalējamo glikokortikoīdu inhalators mazina risku nomirt astmas uzliesmojuma laikā par 21% [2].

Atsauces:

  1. Beasley R, Weatherall M, Shirtcliffe P, Hancox R, Reddel HK. Combination corticosteroid/beta-agonist inhaler as reliever therapy: a solution for intermittent and mild asthma? J Allergy Clin Immunol. 2014 Jan;133(1):39-41.
  2. Suissa S, Ernst P, Benayoun S, Baltzan M, Cai B. Low-dose inhaled corticosteroids and the prevention of death from asthma. N Engl J Med. 2000 Aug 3;343(5):332-6.