03.08.2022

Vai no astmas var nomirt?

Lai gan astma ir viegli ārstējama slimība, tomēr joprojām pacienti bieži cieš no astmas simptomiem un slimības uzliesmojumiem, ar akūtu pasliktināšanos var nonākt slimnīcā un diemžēl arī nomirt.

Pēc Pasaule Veselības Organizācijas (PVO) datiem vidējie astmas mirstības rādītāji Eiropas Savienībā ir 0,79 mirušie uz 100 tūkst. iedzīvotāju. Latvijā šis rādītājs ir gandrīz divas reizes augstāks 1,34 gadījumi uz 100 tūkst. iedzīvotāju [1]. Vienā no Apvienotajā Karalistē veiktajiem pētījumiem noskaidrojās, ka 9% no pacientiem, kas nomira astmas uzliesmojuma laikā, bija viegla astma [2].

Vēsturiski viens no nopietnākiem riska faktoriem, kas palielina varbūtību piedzīvot astmas uzliesmojumu vai nomirt, ir pārmērīga īsas darbības bronhus paplašinošo aerosolu lietošana. Cilvēces vēsturē ir bijušas divas šādas “epidēmijas” pagājušā gadsimta 60. un 80. gados.

Šo problēmu var vienkārši novērst, lietojot inhalējamos glikokortikoīdus vai kombinētos inhalatorus, kas satur divas zāļu grupas, gan inhalējamos glikokortikoīdus, gan ātras un ilgstošas darbības bronhu paplašinātājus. Kombinētos inhalatorus var lietot gan pastāvīgi, gan pēc vajadzības [3].

Atsauces

  1. https://gateway.euro.who.int/en/hfa-explorer/#j7hMdomWvF
  2. Levy ML. The national review of asthma deaths: what did we learn and what needs to change? Breath 2015; Vol 11(1); 15-24
  3. Global Initiative for Asthma 2019