03.08.2022

Staigāšana pa māju ar netīriem zābakiem var pasargāt no astmas

20. gadsimta otrā puse un 21. gadsimta sākums ir laiks, kad pasauli ir pārņēmusi nebijusi alerģisko slimību un astmas epidēmija. Pēc aptuvenām aplēsēm pasaulē šobrīd ir vairāk kā 330 miljonu cilvēku, kas cieš no astmas.

Kas ir šīs epidēmijas cēlonis?

Riska faktoru, kas palielina astmas un alerģiju risku ir daudz, bet viens no galveniem ir mūsu atrautība no dabas. Jau vairākus desmitus gadu dažādi pētījumi liecina, ka bērni, kuri ir izauguši laukos retāk slimo ar astmu un alerģiskām slimībām. Slimības risku mazina mūsu imūnās sistēmas saskarsme ar daudzveidīgu infekcijas aģentu un alergēnu fonu. Jo vairāk baktēriju mums dzīvo apkārt, jo labāk.

Interesants un zināmā mērā amizants ir viens no pēdējiem atklājumiem, ko publicējis Somu Nacionālā Veselības un Labklājības institūta vecākais pētnieks Pirkka Kirjavainens žurnālā Nature Medicine. Pētnieki atklāja, ka staigājot pa māju ar āra apaviem un ienesot augsnei raksturīgās baktērijas ir iespējams mazināt astmas risku.

Atsauce:

Pirkka V. Kirjavainen, Anne M. Karvonen, Rachel I. Adams, Martin Täubel, Marjut Roponen, Pauli Tuoresmäki, Georg Loss, Balamuralikrishna Jayaprakash, Martin Depner, Markus Johannes Ege, Harald Renz, Petra Ina Pfefferle, Bianca Schaub, Roger Lauener, Anne Hyvärinen, Rob Knight, Dick J. J. Heederik, Erika von Mutius, Juha Pekkanen. Farm-like indoor microbiota in non-farm homes protects children from asthma development. Nat Med 2019 Jul;25(7):1089-1095.