03.08.2022

Sadzīves tīrīšanas līdzekļi palielina astmas risku bērniem

Kanādas Medicīnas Biedrības žurnālā publicēts pētījums, kurā aprakstīts, ka zīdaiņiem, kas līdz trīs mēnešu vecumam uzturējušies telpās, kas bieži tiek tīrītas ar sadzīves ķīmijas līdzekļiem, līdz trīs gadu vecumam biežāk attīstās astma (7,9% bērnu mājās, kurās sadzīves ķīmiju lieto bieži pret 4,8% mājās, kur to lieto reti).

Pētījuma laikā tika pārbaudīta 26 dažādu sadzīves tīrīšanas līdzekļu ietekme. Zīdaiņi, kas 80-90% pavada iekštelpās ir īpaši jutīgi pret ķīmisko vielu iedarbību. Analizējot pētījuma rezultātus, tika ņemti vērā arī citi astmas riska faktori, tādi kā iedzimtība un agrīna saskaršanās ar tabakas dūmiem [1].

Pētnieki uzskata, ka tīrīšanas līdzekļi bojā elpceļu epitēlija šūnas un veicina iekaisuma attīstību. Agrīnā bērnu vecumā ļoti svarīgi, lai bērna imūnatbildes sistēma, kas strauji attīstās un ir nenobriedusi, nonāktu saskarsmē ar dabiskā vidē esošām infekcijām un alergēniem, veicinot pareizas un līdzsvarotas imūnatbildes reakcijas [2].

Vairāk var izlasīt šeit

Atsauces:

  1. Jaclyn Parks, Lawrence McCandless, Christoffer Dharma, Jeffrey Brook, Stuart E. Turvey, Piush Mandhane, Allan B. Becker, Anita L. Kozyrskyj, Meghan B. Azad, Theo J. Moraes, Diana L. Lefebvre, Malcolm R. Sears, Padmaja Subbarao, James Scott, Tim K. Takaro. Association of use of cleaning products with respiratory health in a Canadian birth cohort. Canadian Medical Association Journal, 2020; 192 (7): E154 DOI: 10.1503/cmaj.190819
  2. Elissa M. Abrams. Cleaning products and asthma risk: a potentially important public health concern. Canadian Medical Association Journal, 2020; 192 (7): E164 DOI: 10.1503/cmaj.200025