03.08.2022

Latvijā pacientiem ar smagu astmu ir pieejama bioloģiskā ārstēšana

Astma ir hroniska elpceļu iekaisuma slimība. Aptuveni 5 – 10% astmas pacientu slimība norit smagā formā pat ja pacients saņem vislabāko pieejamo ārstēšanu.

Pēdējās desmitgadēs klīniskajā praksē ir ieviestas jaunas ārstēšanas metodes ar tā saucamajām monoklonālajām antivielām jeb “bioloģiskajiem” līdzekļiem, kas, iedarbojoties uz astmas iekaisumu izraisošajiem mehānismiem, būtiski uzlabo slimības ārstēšanas efektivitāti.

Ja jums ir pastāvīgi astmas simptomi, ja jūs vienu vai vairākas reizes gadā nonākat slimnīcā ar astmas uzliesmojumu vai dzīves laikā ir bijuši dzīvībai bīstami astmas uzliesmojumi, ja jūspa pildus astmas inhalatoriem bieži vai regulāri esat spiesti lietot arī glikokortikoīdu jeb “hormonu” tabletes, ja jums atkārtoti ir veiktas deguna polipu operācijas, tad vēršaties pēc palīdzības pie ģimenes ārsta vai plaušu slimību speciālista.

Bioloģiskā ārstēšana gadījumos, kad pacientiem ir smaga eozinofilā astma un smaga alerģiska astma, ir valsts apmaksāta. Procedūra, lai saņemtu šo ārstēšanu, var prasīt zināmu laiku (no dažiem mēnešiem līdz gadam). Lai saņemtu valsts kompensēto ārstēšanu varētu būt jāizpilda vairāki nosacījumi, piemēram, jāatmet smēķēšana, jāmazina alergēnu ietekme, jāārstē blakusslimības, kas negatīvi ietekmē astmas gaitu, regulāri un pareizi jālieto astmas inhalatori tā kā to ir noteicis ārsts.

Tomēr, tas visticamāk būs tā vērts, jo jaunie bioloģiskie medikamenti var būtiski uzlabot jūsu dzīves kvalitāti, mazināt vai novērst astmas uzliesmojumus un nepieciešamību ārstēties slimnīcā, padarīt jūs mazāk atkarīgus vai neatkarīgus no “hormonu” tabletēm un, iespējams, jums vairs nedraudēs vēl viena deguna operācija …

Atsauces:
Global Initiative for Asthma https://ginasthma.org/gina-reports/

Kur var pieteikties uz konsultāciju pie speciālista?
Klīnika “Consilium Medicum”
Klīnika “Premium Medical”