03.08.2022

Diēta, kas nākotnē varētu palīdzēt astmas slimniekiem

Astmas pamatā ir hroniska iekaisuma reakcija elpceļu sieniņā, kas nepāriet. Lai iekaisums tiktu uzturēts, šūnām, kas atbildīgas par to, nepieciešama barība, lai vairotos. Piemēram, taukskābes nepieciešamas, lai varētu uzbūvēt šūnas membrānu. Pārstrādājot taukus par iekaisumu atbildīgās šūnas taukskābju veidā uzkrāj tos iekšpusē īpašās granulās, lai vēlāk izmantotu šos taukus enerģijas ieguvei un šūnu membrānas veidošanai.

Zinātnieku uzdevums bija atklāt tādu uzturu, kas nepiegādātu pietiekoši daudz barības vielas un šo vairošanās procesu aizkavētu vai apstādinātu.

Pētījumu rezultāti izrādījās pārsteidzoši.

Barojot alerģiskas peles ar barību, kas satur gandrīz tikai taukus un gandrīz nesatur olbaltumus vai ogļhidrātus (t.s. ketogēnā diēta) izrādījās, ka stāvoklī, kad enerģijas ieguvei pilnīgi pietiek no ārpuses uzņemto tauku, nenotiek atbilstošo taukskābju sintēze un uzkrāšana šūnas iekšienē, kas der membrānas veidošanai. Rezultātā alergēna ietekmē šādām pelēm iekaisuma šūnu skaits praktiski nemainījās, bet parastos apstākļos būtu palielinājies vismaz četras reizes. Efekts attīstās ne tikai pārejot uz taukus saturošu uzturu. Vēl svarīgāks ir tieši ogļhidrātu trūkums.

Pētnieki šobrīd vēlas pārbaudīt ketogēnās diētas ietekmi uz astmas gaitu. Jāatceras, ka šādai diētai ilgtermiņā varētu piemist citi negatīvi efekti, tādēļ to pielietot būtu ieteicams stingrā uzraudzībā.

Sīkāk lasīt šeit

Atsauce:

Fotios Karagiannis, Schekufe Kharabi Masouleh, Klaus Wunderling, Jayagopi Surendar, Vanessa Schmitt, Alexander Kazakov, Marcel Michla, Michael Hölzel, Christoph Thiele, Christoph Wilhelm. Lipid-Droplet Formation Drives Pathogenic Group 2 Innate Lymphoid Cells in Airway Inflammation. Immunity. 2020 Apr 14;52(4):620-634