24.07.2022

Sastādi savu smēķēšanas atmešanas plānu!

Atmest cigarešu smēķēšanu var būt grūti. Ir zināms, ka pareiza atmešanas plāna sastādīšana nepašaubāmi padara lietu vienkāršānu. Tas var palīdzēt tieši pašos grūtākajos brīžos, kad tu šajā cīņā sāc zaudēt.

Seši soļi kā to veiksmīgi paveikt

Pirmais solis – nospraust precīzu datumu kad tu vēlies to izdarīt

  1. ieteikums – vislabāk izvēlēties dienu pēc dažām nedēļām. Tas Tev dos laiku atbilstoši sagatavoties.
  2. ieteikums – noskaņo sevi uz veiksmīgu iznākumu. Izvēlies datumu, kurā nav paredzami kādi stresu izraisoši notikumi.
  3. ieteikums – atmest cigarešu smēķēšanu ir vieglāk, ja apkārtējie cilvēki tevi atbalsta. Paziņo viņiem, ka Tu plāno to darīt un paskaidro kā viņi var tev palīdzēt.

Otrais solis – aprēķini cik naudas varēsi ietaupīt, ja atmetīsi

Rūdītiem smēķētājiem visticamāk izrādīsies, ka gada laikā ietaupījums ir mērāms tūkstošos (!) eiro. 

Trešais solis – izvēlies iemeslus kādēļ tu vēlies atmest smēķēšanu

Zinot šos iemeslus un redzot kā cigarešu atmešana pozitīvi tos ietekmē Tu iegūsiet motivāciju turpināt, īpaši brīžos, kad būs vēlme padoties.

Piemēri tam nav tālu jāpmeklē.

Vai Tu vēlies dzīvot garāku un veselīgāku dzīvi? Vai tu vēlies ietaupīt līdzekļus un izlietot naudu, lai iegādātos kaut ko citu sev tīkamu? Vai tu vēlies atgūt kontroli pār savu dzīvi, jo šobrīd Tavu dzīvi kontrolē atkarība no nikotīna? Varbūt Tu vēlies plānot grūtniecību vai uztraucies par to, ka nodarī vai nodarīsi pāri savam bērnam pakļaujot to pasīvai smēķēšanai? Vai tu vēlies izskatīties labāk un neost pēc tabakas?

Ceturtais solis – apzinies tos cēloņis, kas liek tev sniegties pēc cigaretes un uzsmēķēt

Cēloņi , kas var veicināt tieksmi uzsmēķēt ir daudz, piemēram, uztraukums, nemiers, bēdas, vientulība, garlaicība vai tieši pretēji prieks un atslābums. Vai, piemēram, Tu esi paradis smēķēt pamostoties no rīta, darba pārtraukuma laikā, dzerot kafiju, pēc ēdienreizes. Varbūt, ka vēlmi smēķēt ierosina atrašanās viesībās, iedzerot alkoholu, ieraugot kādu citu cilvēku, kas tobrīd smēķē vai saožot cigarešu dūmus.

Apzinoties kādi cēloņi veicina tieksmi pēc smēķēšanas ir iespējams izstrādāt individuālu stratēģiju kā mazināt risku.

Piektais solis – izvēlies kā tiksi galā ar vēlmi uzsmēķēt.

Maini savu uzvedību tā, lai izvairītos no situācijām, kas noved pie smēķēšanas. Pēc brīža Tu aptversi, ka vēlme uzsmēķēt ir pagaisusi.

Piemēram, Tu var pārtraukt to ko dari šobrīd un lai novērstu uzmanību pievērsties kam citam. Izdzer glāzi ūdens, pavingro,  dodies uz vietu, kur smēķēt ir aizliegts, parunā ar kādu, kas atbalsta tavus centienus. Izmet cigaretes, sērkociņus vai šķiltavas, lai pirmās spēcīgās vēlmes gadījumā, tev tās nebūtu pa rokai.

Patiesībā Tu var darīt jebko kas ienāk prātā un palīdz.

Sestais solis – konsultējies ar ārstu, lai tas iesaka ārstēšanu, kas mazina tieksmi pēc cigretēm.

Mūsdienās ir pieejama efektīva ārstēšanas, kas būtiski uzlabo izredzes atmest. Piemēri ir nikotīnu saturošo plāksteri, kas procesa sākumā nodrošina zināmu nikotīna bāzes devu un mazina abstinences simptomus. Ja rodas grūti pārvarama vēlēšanās uzsmēķēt var lietot nikotīnu saturošu košlājamo gumiju, konfekti vai aerosolu. Abas metodes kopā palielina izredzes atradināties no cigarešu smēķēšanas. Tiem, kas atkārtoti ir cietuši neveiksmi, situācijā, kad pastāv izteikta tabakas atkarība labus ārstēšanas rezultātus var panākt ar dažas nedēļas vai mēnešus ilgu antidepresantu ārstēšanas kursu.

Vairāk vari izlasīt šeit

Slimību proflakses un kontroles centra infromācija par smēķēšanas atmešanu

Labākās 2020. gada smēķēšanas atmešanas mobilās lietotnes