Omega-3 taukskābju lietošana uzturā var mazināt astmas risku

Omega-3 taukskābju lietošana uzturā var mazināt astmas risku


Uzskata, ka nepiesātinātām garo ķēžu omega-3 taukskābēm, eikozapentaēnskābei (EPA) un dokosaheksaēnskābei (DHA) piemīt pretiekaisuma iedarbība un spēja mazināt alerģisku slimību risku.
Šīs taukskābes lielā daudzumā satur zivis. 
2021. gadā “Eiropas respiratorajā žurnālā” tik publicēts pētījums par to, kā nepiesātināto taukskābju lietošanas uzturā ietekmē astmas risku.
Pētījumā tika iekļauti 4543 bērni, kas dzimuši 1990. gadu sākumā. Pētnieki izpētīja, kādu uzturu lieto bērni 7 gadu vecumā, un tad daudzus gadus sekoja - vai tie 11-14 gadu vecumā saslimst ar astmu vai nē. 
Analizējot rezultātus visā pētījuma populācijā, netika novērota būtiska omega-3 nepiesātināto taukskābju ietekme. Turpretī bērnu grupā, kurā bija populācijā plaši izplatīta taukskābju desaturācijas (fattu acid desaturation jeb FADS) gēna variācija, kam raksturīga zema nepiesātināto taukskābju koncentrācija asinīs, astmas attīstību  novēroja par 51% retāk.
Līdzīgi rezultāti iegūti arī citos pētījumos, tādēļ garo ķēžu omega-3 nepiesātinātās taukskābes varētu būt lieliska iespēja profilaktiski mazināt astmas risku.

Atsauces:
Mohammad Talaei, Emmanouela Sdona, Philip C. Calder, Louise R. Jones, Pauline M. Emmett, Raquel Granell, Anna Bergström, Erik Melén, Seif O. Shaheen. Intake of n-3 polyunsaturated fatty acids in childhood, FADS genotype, and incident asthma. European Respiratory Journal, 2021 DOI: 10.1183/13993003.03633-2020

Vairāk var lasīt šeit